MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
18.6.2020

Salát Niçoise

Dnes se vydáme do Francie a připravíme si zeleninový salát s kousky tuňáka, vařeným vejcem a černými olivami.

Ingredience na salát 

400g čerstvého tuňáka, můžete však použít i z plechovky
1 polévková lžíce olivového oleje
8 nových brambor
4 vejce
110 g zelených fazolek
10 ks cherry rajčátek
10 ks černých oliv
1 hlávkový salát
olivový olej na zakapání

Ingredience na zálivku

1/2 stroužku česneku
2 filetky ančoviček odkapané z konzervy
1 žloutek
šťáva z 1/2 citrónu
110ml olivového oleje
1 lžička Dijonské hořčice
směs koření Francouzské bylinky
mletý černý pepř
sůl

Postup přípravy 

Předehřejte troubu na 200 °C a zahřejte si pánev, která je vhodná i do trouby. Tuňáka potřete olivovým olejem a na obou stranách smažením zatáhněte.

Nyní vložte pánev na 5-6 minut do trouby, dokud nebude tuňák udělaný, ale zároveň ve středu stále růžový.

Mezitím si v hrnci uvařte vejce – asi 4-5 minut a vložte do studené vody, aby se zastavilo vaření. Oloupejte je pak až po úplném zchladnutí.

V dalším hrnci přiveďte k varu vodu, do níž přidáte francouzské fazolky. Vařte 3-4 minuty, dokud nebudou trošku změklé. Po uvaření vložte do studené vody a poté nakrájejte podélně na polovinu.

Na plech vložte cherry rajčata, které pokapáte trochou olivového oleje a také vložíte do trouby na 3-4 minuty, dokud lehce nezměknou.

Je čas si připravit dresink. Do hmoždíře vložíte česnek a ančovičky spolu s vaječným žloutkem a smícháte na pastu (můžete taktéž utřít ručně). Poté přidáte citrónovou šťávu, promícháte a pak pomalu přidávejte olivový olej a neustále šlehejte metličkou. Nyní vmíchejte hořčici, směs koření Francouzské bylinky a podle chuti přidejte sůl a mletým černý pepř.

Do mísy vložte fazole, rajčata, uvařené brambory, olivy, vejce a listy salátu. Vše polijete dresinkem dle chuti a dobře promíchejte.

Pro servírování rozdělte salát na čtyři servírovací talíře. Nakrájejte tuňáka na tenké plátky a položte na salát. 

Dobrou chuť.

Autor / zdroj: -red-

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Kraj Vysočina do konce roku požádá o navýšení dotací na kotlíky

V maximální snaze o uspokojení všech žadatelů o kotlíkové dotace, kteří podali žádost o dotaci v rámci poslední třetí výzvy, realizuje Kraj Vysočina v

Post

Uvolňování opatření se týká i porodnice v Havlíčkově Brodě

V souvislosti s uvolňováním některých opatření rozhodlo vedení Nemocnice Havlíčkův Brod, že od 30.11.2020 mohou tatínci/partneři být přítomni u porodu

Post

Severozápadní obchvat Velké Bíteše by mohl být hotový na podzim 2022

Kraj Vysočina vybírá dodavatele stavebních prací na realizaci severozápadního obchvatu Velké Bíteše na Žďársku.

PARTNEŘI

www.wwwdesign.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA

Aktivní Dítě