V loňském roce došlo v důsledku extrémního vzestupu cen energií, pohonných hmot a vstupních surovin k razantnímu nárůstu ceny pečiva, jaký Česká republika v minulých letech nezažila. I přes promítnutí této skutečnosti do ceny výrobků v loňském roce muselo svůj provoz ukončit několik desítek převážně malých rodinných pekáren.
Minulý rok se cena pečiva oproti roku 2021 zvýšila téměř o 50 %, jak vyplývá ze statistik Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Cena konzumního chleba se tak v prosinci 2022 dostala na úroveň téměř 40 Kč za kilogram. Pekaři byli nuceni reagovat nejen na růst ceny vstupních surovin, ale také na enormní nárůst cen energií, hlavně plynu, na který je odkázán provoz většiny tuzemských pekáren.
Pekaři neočekávají další razantní nárůst cen pro letošní rok
„Dle našich předpokladů by v letošním roce již nemělo docházet ke skokovému zdražování pečiva, tak jako tomu bylo v roce 2022. Růst cen očekáváme v řádu jednotek procent. Vše bude záviset na vývoji cen vstupních surovin a energií a pohonných hmot, který už by však dle predikcí neměl být tak razantní, jako tomu bylo v minulém roce. Pekaři tak nebudou nuceni dále zvyšovat ceny svých výrobků,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Loňský rok byl kvůli válce na Ukrajině pro náš obor velmi turbulentní. Došlo k několikanásobnému zdražení energií, a pekaři byli nuceni promítnout náklady do cen výrobků. Bohužel několik převážně malých rodinných pekáren muselo svůj provoz ukončit, protože jejich výrobky se staly pro mnoho zákazníků cenově nedostupnými a jejich nákup omezili. I přes krach těchto pekáren zůstává Česká republika v produkci pečiva soběstačná.“
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací získáte na www.svazpekaru.cz.