Co takhle si letos vyrobit sladké visačky, které připevníte vánočním dárkům. Nebo si ověste stromeček lahodnými perníkovými ozdobami...
Ingredience
350 g hladké mouky, plus něco navíc k rozválení
125 g másla
1 vejce
3 lžičky směsi koření Perníček
1 lžička sody
175 g hnědého cukru
4 lžíce třtinového sirupu (golden sirup)
Postup přípravy
Mouku, sodu, směs koření Perníček společně prosejeme a dáme kuchyňského robotu. Přidáme máslo a mícháme, dokud směs nevypadá jako strouhanka. Poté vmícháme cukr.
Vajíčko a sirup lehce rozšleháme a přidáme do kuchyňského robotu a šleháme, dokud se směs nespojí. Těsto vyklopíme, krátce promícháme, dokud není hladké, a zabalíme do potravinářské fólie a necháme 15 minut chladit v ledničce.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a na dva plechy dáme mastný papír na pečení.
Těsto vyklopíme na lehce pomoučenou podložku a rozválíme na tloušťku 0,5 cm. Pomocí kráječů vytvoříme tvary perníků dle potřeby a položíme je na plech, přičemž mezi nimi necháme mezeru.
Pečeme po dobu 12–15 minut, nebo do zlatohnědého nádechu. Poté necháme ještě na tácku 10 minut a přesuneme do drátěného stojanu a necháme úplně ochladnout.
Po vychladnutí ozdobíme polevou na psaní a dekoracemi na dorty.